Hlavní obsah

Čínský nejbohatší kapitalista Jack Ma je komunista

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel obřího e-shopu Alibaba a nejbohatší Číňan Jack Ma je člen komunistické strany. Označil jej tak čínský vládní Lidový deník, když ho zveřejnil na seznamu vyznamenaných osob, které přispěly k modernizaci čínské ekonomiky. Upozornil na to list Wall Street Journal. Dodává, že o stranické příslušnosti Ma se dosud pochybovalo.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma

Článek

Zpráva překvapila i autora biografie Jacka Ma. Sám nejbohatší Číňan, jehož majetek Forbes aktuálně odhaduje na 35 miliard dolarů (800 miliard korun) podle něj o této věci nikdy nemluvil. „Převládal názor, že když v této věci zůstane tajemný, bude to nejlepší pro jeho obrázek v zahraničí i ambice,“ řekl autor Duncan Clark.

Jak Ma si naopak často držel od Pekingu odstup. „Milujte je, ale neberte si je,“ radil v roce 2015 svým zaměstnancům ve vztazích s vládou.

Podle nedávné studie jedné z univerzit v Hongkongu je členem komunistické strany zhruba třetina čínských soukromých podnikatelů.

Podle některých analytiků má oficiální zařazení Jacka Ma mezi členy strany pomoci posílit její důvěryhodnost v době, kdy čínská ekonomika zpomaluje a čelí obchodní válce s USA.

Vedle Jacka Ma byl na seznamu oceněných také Pony Ma, šéf technologické firmy Tencent, a Robin Li, ředitel vyhledávače Baidu. Ani jeden z nich nebyl Lidovým deníkem označen jako člen strany.

Ma v září oznámil, že za rok odstoupí z pozice šéfa představenstva Alibaby. To vyvolalo spekulace, zda jej k tomuto kroku netlačí vládní strana, což Ma vzápětí veřejně popřel, uzavírá WSJ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám