Hlavní obsah

Čína slibuje, že zruší „zombie podniky”. O práci přijdou skoro dva milióny lidí

Peking

Čínská vláda slíbila, že bude postupně rušit tzv. zombie podniky, kterých je v tamním průmyslu nemálo. Jde o firmy, které jsou silně zadlužené, prodávají pod cenou, negenerují téměř žádný zisk a nad vodou je drží jen subvence místních úřadů - to vše jen kvůli tomu, aby se udržela zaměstnanost a vykazovala se velké produkce. V sektoru těžby uhlí a zpracování oceli by mělo ztratit práci 1,8 miliónu lidí.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Opuštěná továrna na zpracování oceli v Tchang-šangu na severovýchodě země.

Článek

S čísly podle agentury Reuters přišla čínská vláda, neuvedla ale, v jaké časovém horizontu by místa měla být zrušena.

"Znamená to přestěhování 1,8 miliónu pracovníků. Bude to velmi náročný úkol," uvedl čínský ministr lidských zdrojů Jin Wej-min. Odvětví uhlí a oceli v Číně zaměstnává zhruba 12 miliónů lidí. O práci by tak přišlo 15 procent všech zaměstnanců v oboru.

Čínská vláda předpokládá, že všichni propuštění se budou stěhovat jinam. Na to a na následné sociální programy hodlá vyčlenit 100 miliard jüanů (asi 380 miliard korun).

Čína loni vyvezla 112 miliónů tun oceli, což vadí především Evropě. Kvůli velké produkci klesají ceny ocelářských výrobků. Část exportu přitom mají na svědomí právě zoombie firmy, které díky dotacím mohou jít s cenami až nesmyslně nízko, protože jejich cílem není vydělávat.

Zboží bez zákazníků

Čína tyto firmy drží nad vodou především proto, aby podpořila ekonomický růst, vláda ale uznala, že z dlouhodobého hlediska jsou pro ekonomiku spíše škodlivé, protože trhy uměle zaplavují zbožím, uvedl list The Economist.

Časový plán není jasný, místní ekonomika funguje v pětiletých plánech, nyní začala 13. pětiletka.

S podobnými podniky se ovšem nepotýká jen těžba uhlí a ocelářství, ale také papírenský průmysl, výroba lodí nebo skla.

Reklama

Výběr článků

Načítám