Hlavní obsah

Čína se stala světovou ekonomickou dvojkou

Novinky, Tomáš Holý

Čínská ekonomika se stala druhou největší na světě. Na třetí pozici tak odsunula Japonsko. Informují o tom zahraniční média s odvoláním na šéfa čínského tamního úřadu pro regulaci devizového trhu I Kanga.

Foto: Reuters

Čína přitahuje pozornost i akcemi, které pořádá v megalomanském duchu - například Expo či olympijské hry.

Článek

O tom, že Čína se dere do popředí, není divu. I poslední hospodářskou krizi, která zachvátila v závěru roku 2008 celý světa, ustála dobře. Loni tamní hrubý domácí produkt rostl tempem 8,7 procenta, což se žádné jiné zemi nepodařilo.

Navíc Světová banka, bankéři z Goldman Sachs i další odborníci předvídají, že v nedaleké budoucnosti by mohla nejlidnatější země světa předstihnout i Spojené státy. Předpokládá se, že by se to mohlo stát v následujících dvaceti letech. O tom, že předstihne na druhé pozici Japonsko, se spekulovalo již začátkem letošního roku. [celá zpráva]

Čína zejména v posledních měsících neustále plní zprávy ekonomických rubrik superlativy. Například loni se stala největším automobilovým trhem světa, dále pak největším investorem do čistých energií či největším exportérem na světě (v tomto ohledu ji pomohla dlouhodobě podhodnocená měna, která zlevňovala čínské zboží v zahraničí).

Čína investuje miliardy do firem

Zapomenout by se nemělo ani na to, že Čína investuje miliardy do firem po celém světě. Skupuje podíly ve významných průmyslových podnicích - jako například polovinu v argentinské ropné společnosti Bridas Corporation, či významných značkách, jako byla koupě automobilky Volvo [celá zpráva].

Země rovněž disponuje největší finanční rezervou na světě. Podle údajů tamní centrální banky činila loni v létě rezerva neuvěřitelné dva bilióny dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám