Hlavní obsah

Čína plánuje vybudovat největší přístav světa

Čína plánuje postavit ve městě Čching-tao největší přístav světa. Výstavba si vyžádá investici 38 miliard jüanů (asi 115 miliard korun). Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ostatně, v současnosti stojí největší přístav na světě také v Číně, konkrétně v Šanghaji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový přístav, který by měl být dokončen v roce 2020, by měl být schopen odbavit 30 miliónů kontejnerů ročně. „Jakmile budeme hotovi, budeme mít největší přístav světa,“ uvedl Wu Ž-lung, šéf investičního odboru města Čching-tao. Počet míst pro zakotvení lodí v tomto městě by měl díky nové investici stoupnout o 112 ze současných 81.

Čching-tao leží v provincii Šan-tung blízko Japonska i Jižní Koreje, což jsou dva významní partneři Číny z hlediska obchodu i investic.

Město s téměř devíti milióny obyvatel je tradičním překladištěm surovin, na jejichž dovozu je rychle rostoucí čínská ekonomika čím dál více závislá. Tamní přístav byl otevřen už v roce 1892 a je jedním z nejstarších v nejlidnatější zemi světa.

Pro připomenutí, šest z deseti největších přístavů světa se nachází právě v Číně. Žebříček vede Šanghaj před Singapurem a Hongkongem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám