Hlavní obsah

Chudoby ve stáří se bojí hlavně mladí Češi do 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Víc obav z chudoby a nedostatku peněz v důchodovém věku převládá u mladých Čechů do 30 let. Ti starší mají spíš "chmury" z nemocí. Riziko poklesu životní úrovně ve stáří si uvědomuje téměř 37 procent lidí do 30 let. Mezi občany, kteří už tuto věkovou hranici překročili, se bojí chudoby a nedostatku peněz 27 procent. Ukázal to průzkum agentury Factum Invenio pro ČSOB.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na stáří si podle průzkumu spoří 29 procent lidí do 30 let. U starší generace je to jednou tolik lidí, mezi občany mezi 51 až 60 lety dokonce 70 procent Čechů. Z hlediska příjmů více spoří na důchod i lidé s platem vyšším než 15 000 korun měsíčně.

Podle průzkumu se chce 40 procent padesátníků a 45 procent lidí ve věku 31 až 50 let v důchodovém věku věnovat cestování a koníčkům. Totéž si plánuje i polovina Čechů ve věku 18 až 30 let.

"Otázka je, zda budou mít dostatek prostředků, aby tento plán mohli realizovat,“ připomíná analytik ČSOB Petr Dufek.  Podle něj zejména dnešním třicátníkům nezbude po uhrazení základních životních potřeb dost peněz právě na investice do zálib a cestování.

"Více než polovina třicátníků se mylně domnívá, že by jim k důstojné penzi měla pomoci měsíční úspora do 1500 korun. Bohužel to tak není," prohlásil Petr Hutla, člen představenstva ČSOB, který vyjádřil podiv nad tím, že pro současné třicátníky není finanční ohrožení ve stáří větším „strašákem“.

Anketa

Máte obavu z chudoby v důchodu?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4687 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám