Hlavní obsah

Chronicky nemocní lidé zaplatí za léky více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé trpící například depresemi, alergiemi nebo vysokým krevním tlakem doplácejí od Nového roku více na léky, které jejich obtíže zmírňují. V průměru zaplatí v lékárně o 30 až 50 korun více než dosud.

Foto: archiv Slza

Skupina Slza

Článek

Zdravotní pojišťovny snížily úhradu asi 500 léků a tuto sníženou sumu musí nově doplatit pacient v lékárně. Informoval o tom prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. "Pacienti by měli začít debatovat s lékařem, zda jejich lék je nahraditelný jiným bez doplatku," doporučil Chudoba. Spoluúčast pacientů je nyní asi osm procent.

Ministerstvo zdravotnictví také zrušilo úhradu léků z pojištění, které se připravují mícháním v lékárnách. Týká se to hlavně léků na bolest nebo různá kožní onemocnění.

Pokud platí zásada, že v každé lékové skupině musí být z pojištění hrazen plně jeden přípravek, zúžil se i počet plně hrazených přípravků. Ke zvýšení doplatků přispělo i to, že vyhláška zúžila původních 521 lékových skupin na 300. Doplatky by ale nemusely vzrůst tak drasticky. Lékárnické firmy leckdy reagují tím, že ceny léků sníží a tím se sníží i doplatek. Kolik tak lidé finálně zaplatí, se na začátku roku může v jednotlivých lékárnách lišit.

Lidé dali za léky 40 miliard

Výdaje lidí a pojišťoven za léčiva od ledna do září 2004 meziročně stouply o 4,5 procenta na 40,7 miliardy korun. Počet balení léčiv dodaných do lékáren a dalších zdravotnických zařízení naopak klesl na 240,7 miliónu, což je zhruba o 18,5 miliónu balení méně než ve stejném období 2003.

"Nárůst výdajů za léky není dramatický. Ve srovnání s jinými zeměmi v Evropě je dokonce nižší," řekl výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan. Doplnil, že například meziroční nárůst ve Velké Británii byl osm procent, ve Španělsku sedm procent. V Polsku dali lidé za léky dokonce o desetinu víc než v roce 2003.

Ceny kterých léků stoupnou

:: deprese

:: alergie

:: astma

:: vysoký krevní tlak

:: revmatická onemocnění

:: vysoká hladina cholesterolu

:: problémy s prostatou

::  léky na lepší prokrvení

Průměrná cena léčiv v tuzemsku se v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o více než 12 korun zhruba na 170 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám