Hlavní obsah

Policejní zátah na otevřené hospody začal

Právo, Novinky, alt, koc, plk, jap
Aktualizováno

V České republice zůstaly ve středu po 20:00 otevřeny ještě dvě hodiny nejméně desítky restaurací či kaváren. Avizovaly to v iniciativě Chcípl PES. Lidi nevyháněli v restauracích v Teplicích, Ostravě či v Praze. Kolem půl deváté začal na některé otevřené podniky policejní zátah.

Policejní zátah v restauraci Šeberák v PrazeVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Vláda hodila hospody, bary, kulturu a služby přes palubu. Česko není diktatura! Odteď budeme bránit svoje práva,” uvedli provozovatelé podniků a v osm nezavřeli. A jak mohli předpokládal, dorazila policie.

Zasáhla například v restauraci Malý Janek v Jincích na Příbramsku nebo v Praze v hospodě Šeberák. Přišla i do otevřené hospody U Rady v Ostravě.

Žádné kontroly ale podle policie nebyly naplánované. Dorazila pouze do podniků, o nichž věděla, že jsou otevřené. Žádné celorepublikové akce naplánované nebyly. Ani nic takového dělat nechceme," uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Otevřené restaurace v Ostravě a PlzniVideo: Pavel Karban, Jiří Šolc, Právo

Lidem, kteří v podnicích zůstali, hrozí pokuta 20 000 korun. Právnické osoby podle současných právních norem pokutovat nelze. Politici ovšem tvrdí, že policisté provozovatelům hrozí, že je na 48 hodin zadrží.

Pákou na hospodské je pohrůžka 48 hodinami za mřížemi, tvrdí Zaorálek. Policie to odmítá

Domácí

Provozovatelům vadí, že ačkoliv otevření podniků se na situaci kolem koronaviru nemělo šanci nijak projevit, jsou to právě restaurace, které jsou trestány za to, že čísla neklesají tak, jak si vláda představovala.

„Nesouhlasíme s nesystémovými opatřeními vlády omezujícími provoz restaurací. Přestože dodržujeme veškerá hygienická opatření, jsme bez jakýchkoliv podložených důkazů označováni za jednoho z hlavních viníků zhoršujícího se stavu epidemie. Stali jsme se obětním beránkem chaotických rozhodnutí naší vlády,“ řekl Právu za restauratéry Tomáš Kolařík.

Bouří se hlavně Teplice

Asi 20 podniků zůstalo do 22:00 otevřeno v Teplicích. Policie uvedla, že bude situaci monitorovat. Ovšem do deváté hodiny večer podle reportéra Práva nikde nezasáhla. Hlídky pouze projížděly městem.

Nejvíce restaurací fungovalo po 20:00 v Teplicích, policie nezasahovala

Domácí

V Praze zůstala po 20:00 i přes zákaz otevřená smíchovská Tankovna u Zlatého Jelena. Nerespektovat nařízení se rozhodla také restaurace Šeberák. Právě tam hned po osmé hodině zasáhli policisté.

Ani obědy nejsou, řada lidí je stále na home office, je to jen lehká záplata
majitel restaurace

Policie byla i v Ostravě v otevřené restauraci U Rady. Provozovatel Marián Bavlšík uniformovaným mužům sdělil, že hosté posedí do půl deváté, zaplatí a odejdou. Policisté si od něj vzali osobní údaje a posečkali uvnitř podniku do odchodu posledního hosta.

„Jakmile v osm zavřu, kdo přijde přes týden na pivo? Dneska chodí lidi z práce ve čtyři, v pět a na pivo jdou v šest, sedm. A když budu mít do osmi, tak nikdo nepřijde,“ popsal a dodal, že kdysi byly v Ostravě tisíce havířů, kteří šli ve tři na pivo. „A ani obědy nejsou, řada lidí je stále na home office, je to jen lehká záplata,” popsal právu. Tím, že nechal do půl deváté otevřeno chce ukázat, že nestojí stranou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Číšník věší českou vlajku do okna pivnice U Rady v Ostravě

Otevřeno nechal i plzeňský Forestbar. Původně to zamýšlel jen jako protest, obsluhovat neplánoval, lidé ale přišli. První přišel muž s tím, že by si dal drink a rád by bar podpořil. Na místě ho dostal a následně zavolal i své dvě kamarádky, které čekaly venku. Ty si také objednaly pití. Skupinka následně vevnitř chvilku popíjela a pak odešla.

Bar následně navštívilo dalších několik lidí, někteří si na místě dali něco k pití z velké škály nealka i alka. Někteří na místě setrvali, někteří po objednání odešli.

Do půl deváté policie podnik v centru nenavštívila.

Potrestané restaurace

Provozovatelé upozorňují, že svým rozhodnutí rozhodně nezlehčují zdravotní stránku věci, vadí jim především nejasná politika vlády. Té je podle nich úplně jedno, z čeho budou lidé pracující v sektoru žít. Otevřením restaurací do 22:00 nakoupili zásoby, nyní ale přišli o nejcennější dvě hodiny a pro nakoupené zboží nemají využití.

„Jsme přesvědčeni, že v době, kdy jsou otevřená a narvaná obchodní centra, je omezování restaurací, kde se zdaleka nekumuluje tolik lidí, bezvýznamné. Pro někoho se může zdát, že se jedná o pouhé dvě hodiny, ale pro nás to jsou nejdražší hodiny naší provozní doby," uvedli v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám