Hlavní obsah

ČEZ zlevňuje elektřinu až o pětinu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ ohlásila zlevnění silové elektřiny pro koncové zákazníky. Domácnosti tak mohou podle výše spotřeby ročně ušetřit až několik tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří se rozhodnou zafixovat si cenu silové elektřiny až do konce roku 2015, mohou ode dneška uzavřít smlouvu na produkt ČEZ FIX, který nabízí o dvacet procent nižší cenu elektřiny oproti současným cenám nejvyužívanějšího produktu Comfort. Ostatním od ledna zlevní elektřina v rámci produktu Comfort o 15 procent, podobné zlevnění nabídne ČEZ i u dalších produktů.

ČEZ obvykle ceny pro následující rok oznamuje až v prosinci, nyní tak učinil se značným předstihem. „Obě zlevnění oznamujeme již dnes, abychom zákazníkům umožnili volbu mezi jistotou a flexibilitou,“ řekl šéf ČEZ Daniel Beneš.

U programu ČEZ FIX zůstane stálá měsíční platba, která je nezávislá na spotřebě, až do roku 2015 ve výši 60,50 Kč měsíčně. U programu Comfort se platba zvýší o 12 korun měsíčně na 72,60 Kč.

U vysokých spotřeb roční úspora přes pět tisíc

Lidé, kteří elektřinu používají jen k vaření a svícení, ušetří podle odhadu ČEZ v příštím roce na elektřině přes 1200 korun. Rodiny používající přímotop by pak ročně měly ušetřit přes 5000 korun.

V těchto cenách jsou započteny stálé měsíční platby i předpokládané zlevnění regulované složky od ledna o 10 procent. Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny, zbytek připadá na regulované složky jako poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

O regulovaných složkách ceny elektřiny rozhoduje Energetický regulační úřad (ERÚ). Předsedkyně úřadu Alena Vitásková už dříve oznámila, že chce snížit cenu za distribuci elektřiny právě o desetinu. V příštím roce by se měl snížit příspěvek na obnovitelné zdroje na 495 korun bez DPH za megawatthodinu z letošních 583 korun bez DPH za megawatthodinu.

Nízké ceny na burze

Firma podle ředitele divize obchod Alana Svobody mohla zlevnit díky příznivému vývoji cen silové elektřiny na burze. „Ty v průběhu letošního roku dosáhly rekordních minim, a to hlavně v důsledku nízkých cen uhlí, povolenek CO2 a očekávaného dalšího nárůstu objemu dotované zelené energie,“ uvedl Svoboda. Varoval ale před tím, že ceny na burze začaly v posledních dvou týdnech opět růst. „Na nejbližší období jsme pravděpodobně dosáhli cenového dna,“ prohlásil.

ČEZ, který podle Beneše přijde v důsledku zlevnění na tržbách asi o 1,5 miliardy korun ročně, zlevnil proto, aby udržel stávající zákazníky. Největší dodavatel elektřiny v České republice čelil v posledních letech úbytku zákazníků v důsledku přechodu k menším dodavatelům. „Tržby mohou mírně klesnout, ale zase udržíme zákazníky. Je to dobré rozhodnutí,“ uvedl ke zlevnění Beneš.

Ostatní oznámí změny cen později

E.ON, který dodává elektřinu především v jižních Čechách a na jihu Moravy, zveřejní ceník energií pro příští rok koncem listopadu. „V příštím roce se předpokládá zlevnění,“ uvedl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Reklama

Výběr článků

Načítám