Hlavní obsah

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s vítězem na dostavbu Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Temelína. Předběžné opatření vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O vítězi zatím nebylo rozhodnuto.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Celou věcí se antimonopolní úřad zabývá na podnět francouzské Arevy, která byla z tendru vyloučena. Její návrh na zastavení zadávacího řízení ale ÚOHS zamítl. ČEZ může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200.

„Pokud zjistíme, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj je na firmě ČEZ, jaký postup zvolí.

„Smlouvu jsme plánovali uzavřít až na konci příštího roku, takže to nepředstavuje zdržení v posuzování nabídek, ani v celém procesu tendru,“ sdělil v reakci na předběžné opatření antiminopolního úřadu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dorazilo na ÚOHS začátkem listopadu. Úřad má už speciální tým, který se zakázkou bude zabývat.

Velikostí zadávací dokumentace, která zahrnuje 60 000 stran, jde o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval. Nabídka Arevy má také několik tisíc stran.

Areva se staví proti svému vyloučení z tendru. Chce, aby úřad detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z počátku října, kterým francouzskou společnost z tendru vyřadil. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám