Hlavní obsah

ČEZ už nemusí prodávat majoritu v Severočeské energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elektrárenská společnost ČEZ nemusí prodávat většinu v Severočeské energetice. Antimonopolní úřad změnil ve čtvrtek své dva roky staré rozhodnutí. Dal si ale jinou podmínku. ČEZ musí v aukci umožnit v letech 2006 a 2007 nezávislým společnostem vstup do svých výrobních kapacit.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Foto z místa požáru.

Článek

ČEZ musí vytvořit takzvanou virtuální elektrárnu. "Firma vyrobí elektřinu, poté ji v aukci nabídne nezávislým subjektům, jež si ji později prodají," vysvětlil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa. Podle úřadu je takový krok pro konkurenční trh dostatečný.

ÚOHS tak reaguje na námitku ČEZ, že po vstupu země do EU se změnila situace na trhu a také právní úpravy. Od roku 2007 už nebude propojena distribuce a obchod s elektrickou energií a regionální společnosti, které nyní mají výsadní postavení na trhu díky propojení těchto činností, už nebudou mít takový vliv.

"Ve vztahu k oprávněným zákazníkům se tak nejvýznamnějšími účastníky trhu s elektřinou stanou subjekty s licencí na obchod," zdůvodnil Chalupa, proč ÚOHS nakonec rozhodl o vstupu vnějších subjektů do výrobních kapacit ČEZu a ne o prodeji části distributora.

ČEZ koupil od státu podíly v osmi regionálních společnostech, výměnou za to prodal státu dvoutřetinový podíl v centrální distribuční soustavě ČEPS. Antimonopolní úřad prodej povolil s tím, že ČEZ musí v následujících letech prodat většinový podíl v jedné ze společností. Menšinové podíly už ČEZ prodal v Pražské energetice, Jihočeské energetice a Jihomoravské energetice.

Reklama

Výběr článků

Načítám