Hlavní obsah

ČEZ spustil arbitráž proti Albánii kvůli zmařené investici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Energetický gigant ČEZ rozběhl mezinárodní arbitráž proti Albánii. Jde mu o náhradu škody vzniklou tím, že jihoevropská země neochránila investici do tamní distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Albánský regulační úřad v lednu odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Částka, o kterou se arbitráž povede, zatím ještě nebyla vyčíslena,“ informovala mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Podle ní se zatím nerozhodlo ani o místě konání arbitráže. Jednou ze zvažovaných možností je podle mluvčí ČEZ Haag.

ČEZ vede arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovaly Česko i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky. Arbitrážní řízení bylo formálně zahájeno tím, že ČEZ ve čtvrtek uvědomil albánskou stranu o svém rozhodnutí vymáhat náhradu škody. „To však není překážkou v eventuálním mimosoudním vyrovnání obou stran,“ podotkla Půlpánová.

Řízení v řádech let

„Rozhodčí řízení trvá zpravidla okolo tří let, v krajních případech však i pět let. Šance ČEZ na úspěch lze těžko odhadnout, záleží na skutkovém základě nároků,“ uvedl Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Jak Hrnčíř dále sdělil, podle dostupných informací se v tomto konkrétním případě totiž nejedná jen o postup albánského regulačního úřadu, který diktováním cenových podmínek vedl fakticky k vysokým ztrátám albánského ČEZ, ale jde tady i o otázky daňových nedoplatků a pokut za nedodržení importních limitů. „Svou roli sehraje také nízká vymahatelnost práva,“ doplnil.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy za 102 miliónů eur koupila 76 procent v tamní distribuční společnosti. Zbývajících 24 procent vlastní albánský stát. Letos v lednu však ČEZ o kontrolu nad distribuční společností přišel.

„Albánská společnost již byla vyřazena z konsolidačního celku Skupiny ČEZ, a na její hospodářské výsledky tudíž nemá žádný vliv,“ dodala Půlpánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám