Hlavní obsah

ČEZ připravuje dostavbu Temelína, hledá stavitele

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický gigant ČEZ vypsal tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jen příprava na stavbu bude trvat několik let. Rozšířený Temelín by mohl fungovat zhruba za 15 let. ČEZ o tom informoval v pondělí.

Článek

"Kromě požadavku na dodání dvou nových jaderných bloků je obsahem veřejné zakázky i požadavek na jednostranné opce ve prospěch ČEZ na výstavbu až třech dalších jaderných bloků v jiných potenciálních lokalitách v Evropě,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Administrativní příprava dostavby jaderné elektrárny by měla trvat sedm až osm let, se stavebními pracemi pak asi 15 let.

ČEZ již loni v létě požádal ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu dostavby Temelína na životní prostředí. "Dostavba elektrárny Temelín přispěje do budoucna ke snížení růstu závislosti na dovozech energií ze zahraničí a pomůže udržet energetickou bezpečnost státu a splnit závazky a cíle ochrany klimatu,“ doplnil mluvčí s tím, že konkrétní typ a výkon nových bloků budou vybrány na základě veřejné zakázky.

Nové reaktory ba však měly být méně finančně nákladné, podle ČEZu by stavba neměla být tak časově náročná a navíc by se celkový provoz Temelína měl zefektivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám