Hlavní obsah

ČEZ nabízí dostavbu slovenské jaderné elektrárny Mochovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko chce prodat Slovenskou energetiku (SE) jen společnosti, která v rámci nabídky slíbí, že dostaví jadernou elektrárnu v Mochovcích. Uvedl to slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko. Jednou ze společností, která chce SE koupit a dostavbu dvou bloků jaderné elektrátrny má v plánu, je i český výrobce elektřiny ČEZ.

Foto: Veronika Schieblová
Článek

"Ministerstvo hospodářství bude jednoznačně prosazovat takové řešení privatizace SE, které povede k dokončení Mochovcí bez nároků na státní záruky anebo státní rozpočet. Jsme přesvědčeni, že se to dohodnout dá, a budeme podporovat cestu, která k tomu povede," řekl Rusko.

Stát chce prodat 66procentní podíl ve společnosti, která je největším výrobcem elektřiny na Slovensku a část své produkce vyváží.

O elektrárny usilují vedle ČEZ další čtyři zahraniční zájemci. Většina chce koupit celý podnik, včetně jaderné části.

Slovensko chce energii i dál vyvážet

Zatímco v současnosti SE část své produkce exportuje, za několik let hrozí, že země bude muset elektřinu dovážet, upozornil Rusko. Bratislava se totiž po nátlaku Rakouska před časem dohodla s Evropskou unií na tom, že odstaví první a druhý blok starší elektrárny V-1 v Jaslovských Bohunicích, a to v letech 2006 a 2008.

"Jeví se strategicky nevyhnutelné, aby Slovensko zůstalo v pozici exportéra elektrické energie, protože cena na světových trzích bude stoupat. Pokud bychom odstavili Jaslovské Bohunice, nedostavěli Mochovce a zároveň odstavili kvůli nedodržování emisních norem kotle v Novácích a Vojanech (tepelné elektrárny), výrazně by se zredukovala výrobní kapacita Slovenských elektráren," uvedl ministr.

ČEZ zvýšil zisk 5,25 miliard

České energetické společnosti ČEZ vzrostl konsolidovaný čistý zisk v prvních třech měsících tohoto roku o 60 procent na 5,25 miliard. Konsolidované výsledky zahrnují i aktiva distribučních společností, které patří do skupiny ČEZ.

Společnost je v Evropě druhým největším vývozcem energie a devátým největším výrobcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám