Hlavní obsah

ČEZ nabídne domácnostem baterie k solárním panelům

Novinky, tov

V nedaleké budoucnosti mohou být domácnosti alespoň část roku energeticky nezávislé díky kombinaci solárních panelů a bateriových systémů. Světový trend sleduje i největší tuzemská energetika ČEZ.

Foto: Milan Malíček, Právo

Solární panely na rodinném domě

Článek

ČEZ nedávno prostřednictvím svého fondu zaměřeného na nové technologie v energetice investoval několik stovek miliónů korun do německé firmy Sonnenbatterie. Ta kromě Evropy působí i v USA, zatím konkrétně v Kalifornii.

„Tyto produkty budou pravděpodobně dostupné i na českém trhu. Je to jeden z důvodů, proč jsme do společnosti Sonnenbatterie vstoupili,“ řekla Novinkám mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Firma se chystá nabízet domácnostem bateriové systémy k solárním panelům i od dalších výrobců.

„Nabídku produktů představíme ještě letos, jejich prodej pak rozběhneme naplno v příštím roce,“ dodala mluvčí.

Například systém od Sonnenbatterie instaluje technik za den a dá se ovládat pomocí chytrého telefonu a tabletu. Sleduje spotřebu, umožňuje napojení různých systémů v domácnosti, řídicí systém také sleduje například předpověď počasí. Firma dosud prodala kolem 8000 těchto zařízení. V českých podmínkách by zřejmě zatím mohl být systém doplňkovým řešením třeba pro rodinné domky či chaty během léta.

Roste trh za miliardy dolarů

Vývoj v energetice ukazuje, že světová poptávka po skladování energie významně poroste. Podíl domácností, které si spolu se solárními panely pořizují i bateriový systém skladování energie, se každým rokem zvyšuje. Podle odhadů americké technologické společnosti IHS dosáhnou v roce 2017 světové tržby z prodeje systémů skladování energie 10 miliard USD.

V Česku pracuje na vysokokapacitní baterii například společnost HE3DA chemika Jana Procházky, který na bateriích pracoval řadu let pro americkou firmu Altair v Nevadě. Pro rozjezd výroby ve velkém ale stále hledají investora. [celá zpráva]

Domácí baterie začala nabízet letos v USA společnost Tesla miliardáře Elona Muska pod názvem Powerwall. Baterie je podobná té, kterou Tesla používá pro své elektromobily. Nabízí ji ve dvou variantách. Ta dražší za 3500 dolarů (86 tisíc korun) je dimenzovaná tak, aby vydržela průměrné americké domácnosti na osm hodin provozu, a má mít životnost 15 let. Dohromady je možné spojit i více baterií. Tesla doufá, že kromě USA a Evropy prorazí se systémem především v Austrálii. Tato země nyní zažívá solární boom a elektřinu ze slunce tam používá každá pátá domácnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám