Hlavní obsah

ČEZ může převzít společnost Energotrans, potvrdil antimonopolní úřad

Brno

Energetický kolos ČEZ může převzít společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku. Spojení firem povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Případem se zabýval od loňského října. Rozhodnutí zatím není pravomocné, uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj fúze nenaruší soutěž na žádném z trhů, kde firmy působí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ.

Článek

Na trzích výroby a velkoobchodu s elektrickou energií a na poptávkové straně trhu s hnědým energetickým uhlím sice podle antimonopolního úřadu ČEZ zaujímá významné postavení, nicméně tržní podíl firmy se zvýší jen nepatrně.

"Společnost Energotrans se navíc neprofilovala jako výrazně aktivní prosoutěžní element, působí zde další konkurenti a svou roli hrají i další charakteristiky jednotlivých trhů," uvedl Rafaj. Také na dalších trzích, které ÚOHS posuzoval, podle Rafaje fúze nevzbuzuje obavy z možného narušení hospodářské soutěže.

ČEZ před 11 lety vlastnil 30 procent Energotransu. Tento podíl prodal Pražské teplárenské za půl miliardy korun. Později Energotrans získal EPH.

O Energotrans se ČEZ zajímal několik let v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníku, která v budoucnu zabezpečí dodávky tepla pro Prahu. Společnost Energotrans je stoprocentní dceřinou firmou Pražské teplárenské a provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I o instalovaném výkonu 352 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám