Hlavní obsah

ČEZ může koupit většinový podíl v Dalkii, povolil antimonopolní úřad

ČEZ může koupit 85procentní podíl v Dalkii Ústí nad Labem za cenu přepočtenou na stoprocentní podíl 6,3 miliardy korun, a získat tak zejména kontrolu nad teplárnou Trmice. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bez podmínek, řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Transakcí se již dříve zabývaly antimonopolní orgány Evropské komise, které k ní rovněž výhrady neměly.

Dosavadním majitelem Dalkie Ústí nad Labem byla Dalkia ČR. Změnou většinového majitele se nezmění podmínky na daném trhu, neboť jedna firma nahradí druhou. "Úřad dále zjistil, že ani na trzích, kde se aktivity spojujících se soutěžitelů překrývaly, nepovede spojení k narušení soutěže," uvedl Rafaj.

ČEZ je hlavní výrobce elektrické energie v ČR, elektřinu ale do sítě dodává i ústecká Dalkia, ale v mnohem menším množství. Podíl ČEZ na trhu tak akvizicí ústecké Dalkie vzroste jen minimálně. "Navíc, v obou oblastech nedochází ke snížení celkového počtu konkurentů, neboť společnost Dalkia ČR bude na těchto trzích i nadále působit," dodal Rafaj.

Obchod oznámil ČEZ loni v listopadu. Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba pětinový podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem již ČEZ vlastní teplárenskou společnost Martia a firmu PPC Úžín, která disponuje stavebním povolením na výstavbu paroplynové elektrárny v sousedství města.

Reklama

Výběr článků

Načítám