Hlavní obsah

ČEZ koupil německou firmu Elevion s miliardovými tržbami

Skupina ČEZ koupila německou společnost Elevion od fondu DPE Deutsche Private Equity. Cenu obchodu firma nezveřejnila. Elevion poskytuje energetické služby průmyslovým a stavebním podnikům. Loni měla tržby téměř osm miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Foto: Elevion

Elevion se zaměřuje na instalaci energetických zařízení v nových budovách i na zvýšení účinnosti energetického hospodářství starších objektů.

Článek

Ve skupině ČEZ bude německý Elevion sesterskou společností firmy ČEZ ESCO. „ČEZ ESCO je dnes nejvýznamnějším hráčem na českém trhu a stává se i největším poskytovatelem ESCO služeb v regionu střední a východní Evropy. V souladu s naší strategií teď chceme tento typ podnikání rozvíjet i v dalších státech, které jsou České republice blízké z pohledu energetických trhů a hospodářského prostředí,” uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Elevion se zaměřuje jak na instalaci energetických zařízení v nových budovách, tak na zvýšení účinnosti energetického hospodářství starších objektů. Zejména jde o dodávky elektrických zařízení a technologických systémů, instalaci vzduchotechniky, vytápění a chlazení nebo kompletní technickou správu budov.

Skupinu Elevion tvoří 32 dceřiných společností s centrálou v Jeně v Durynsku. Má přes 1800 zaměstnanců. Loňské tržby přesáhly 300 miliónů eur (7,85 miliardy korun). Firma byla založena v roce 1948 a nynějším generálním ředitelem jej vnuk někdejšího zakladatele Lars Eberlein.

„Tržby Elevionu v posledních pěti letech rostly průměrným tempem přes 30 procent ročně a mezi jeho zákazníky patří významné firmy z leteckého, automobilového, potravinářského, zdravotnického nebo technologického průmyslu,” upřesnil mluvčí ČEZ Gazdík.

Tržby ČEZ ESCO loni činily přes tři miliardy korun, meziroční nárůst byl 57 procent. Celá skupina ČEZ loni utržila 203,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně. Čistý zisk skupině loni meziročně klesl o 29 procent na 14,6 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám