Hlavní obsah

ČEZ doplnil dokumentaci, s Rosatomem se nepočítá

Energetická společnost ČEZ, která bude vypisovat tendr na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech, doplnila v zadávací dokumentaci podmínku, která vyřazuje ruský Rosatom.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zadalo se tam, že jen ti uchazeči, kteří projdou bezpečnostní prověrkou, se mohou účastnit tendru,“ potvrdil Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž informaci, s níž přišel Český rozhlas.

Nejvýkonnější reaktor pro Dukovany nabízejí Francouzi

Domácí

Vláda po vrbětické kauze rozhodla, že k bezpečnostní prověrce Rosatom nepřizve. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ruská firma nebude moci tendru účastnit ani jako člen konsorcia.

Vláda již dříve vyřadila čínskou CGN a bezpečnostní dotazník tak dostanou jen francouzská EDF, severoamerický Westinghouse a jihokorejský KHNP. Všechny tři společnosti Právu již dříve potvrdily, že zájem o dostavbu bloku mají.

Bulharský soud potvrdil pokutu pro ČEZ

Ekonomika

Doplněnou dokumentaci, která je podle Kříže stále v pracovní verzi, čeká ještě schválení Stálého výboru pro dostavbu nových jaderných zdrojů.

„Na výboru se dohodli, že se k finální podobě dopisu ještě vyjádří ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo vnitra,“ dodal Kříž. Až pak ČEZ třem zájemcům dokument odešle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám