Hlavní obsah

ČEZ chce dočasné výjimky z emisních limitů

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ požádá u některých svých elektráren a tepláren o dočasné výjimky z emisních limitů. V těchto dnech podává žádosti na příslušné úřady. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Se zavedením většiny požadovaných opatření na ochranu životního prostředí a klimatu ČEZ podle svého mluvčího počítá v letech 2022 a 2023.

Platnost poslední z výjimek by skončila v polovině roku 2025. Investice do zlepšení parametrů má činit až deset miliard korun.

Zabránili jsme blackoutu, chlubila se elektrárna Chvaletice. Podle ČEPS žádný nehrozil

Ekonomika

V polovině příštího roku začnou platit nová evropská pravidla nejlepší dostupné technologie (BAT), která zvyšují požadavky na provoz zdrojů. Pravidla se týkají emisí dusíku, tuhých znečišťujících látek, síry, oxidu uhelnatého nebo rtuti.

ČEZ má problém zejména se zavedením nových limitů pro rtuť, které dosud neexistovaly. Krátkodobě požádá o výjimku i u limitu prachu pro elektrárnu Tušimice, u emisí dusíku a síry pro teplárnu Trmice a u limitů dusíku u kotlů elektráren Mělník 2 a 3, dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Češi se začínají obávat změn klimatu

Skepticismus Čechů vůči dopadům změn klimatu je možná minulostí. Jak ukázal průzkum společnosti STEM, podle 84 procent lidí ohrožují klimatické změny naši...

Výběr článků

Načítám