Hlavní obsah

ČEZ brzdil sestup burzy

Novinky, Bedřich Choděra
PRAHA

Středeční obchodování na pražské burze přineslo další ztráty, index PX 50 klesl o 0,51 procenta na 464 bodů. Dařilo se akciím ČEZ , které zpevnily o 0,51 procenta na 92,87 Kč, nejvíce oslabovaly cenné papíry Unipetrolu, Erste Bank a Českého Telecomu.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Agentura Standard & Poor"s snížila rating dlouhodobých závazků Českého Telecomu v domácí měně na A- z předchozího stupně A. Rating dlouhodobých závazků firmy zůstal stabilní na A-. Jde o reakci na pokles tržeb firmy v oboru pevných linek, rostoucí konurenci mobilních operátorů a snižující se rozsah možného růstu efektivnosti.

Union bance, která pro nedostatek hotovosti uzavřela pobočky, hrozí vedle ztráty bankovní licence i odnětí povolení pro obchodování s cennými papíry. Komise pro cenné papíry již v únoru zahájila s bankou správní řízení a předběžným opatřením jí nakázala zastavit poskytování investičních služeb a nakládat s majetkem zákazníků, uvedla ve středu komise.

Union banka zahájení správního řízení o odnětí povolení pro obchodování potvrdila a doplnila, že proti němu podala rozklad. "Výsledek řízení je přímo provázán s posuzováním revitalizačního plánu České národní banky," řekl mluvčí Union banky Josef Řeřicha. Komise měla obavy o finanční kondici UB a podezírala ji i z přerušení činnosti bez toho, aby zajistila plnění závazků vůči klientům.

Union banka, člen a akcionář pražské burzy, patří objemem obchodů s cennými papíry na burze do první desítky. V únoru zaujala banka s výsledkem 10,5 miliardy korun šestou příčku mezi burzovními členy, ale několik firem údaje nepublikuje. Drtivou většinu kontraktů představovaly dluhopisy.

Evropské akcie se ve středu vydaly opět níže, i když sestup už nebyl tak prudký jako v posledních dnech, německá burza se v závěru dostala na krátko do kladných čísel. Euro znovu posílilo vůči dolaru až na čtyřleté maximum, což je špatná zpráva pro evropské exportéry na americké trhy. "Posílení měny o 10 procent znamená nižší zisky firem o 3,5 procenta," uvádějí experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám