Hlavní obsah

Českých zbraní se vloni prodalo ve světě méně

Vývoz zbraní a vojenského materiálu z Česka do celého světa loni klesl na 183,4 milionu eur (asi 4,7 miliardy korun). V roce 2010 vystoupal na rekordní hodnotu 217 milionů eur, tedy podle současného kurzu asi 5,53 miliardy korun. Uvádí to výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za loňský rok, kterou se bude ve středu zabývat vláda.

Foto: Jan Trojan, Právo

Šéf uherskobrodské zbrojovky Radek Hauerland s puškou CZ 805 BREN A1

Článek

Klesl i dovoz zbraní. Zatímco v roce 2010 se do Česka dovezl vojenský materiál a zbraně podle aktuálního kurzu za 9,6 miliardy korun, loni už se dovoz snížil na asi 6,1 miliardy korun.

Ministerstvo průmyslu loni udělilo 1092 licencí na vývoz vojenského materiálu. Na druhé straně však čtyři vývozní licence odňalo, a to ze zahraničně politických důvodů. Česká republika tak reagovala na vývoj událostí v teritoriu Blízkého východu a Severní Afriky ještě dříve, než došlo k rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o uvalení zbrojního embarga na Kaddáfího režim, uvádí materiál určený pro vládu.

Z ČR se loni vyvezlo například 26.408 pistolí. Kromě USA zamířily například do Mexika, Thajska a Nikaraguy. Do Bulharska a USA se vyvezlo 83 těžkých kulometů, na Ukrajinu 48 věžových kompletů k samohybným houfnicím Gvozdik ráže 122 milimetrů. Pancéřovky a granátomety RPG se vyvezly například do Afghánistánu, do stejné země se vyvezly i lehké kulomety.

Reklama

Výběr článků

Načítám