Hlavní obsah

Český zahraniční obchod stoupl o polovinu, díky Německu

– Praha
Novinky, pit

Zahraniční obchod České republiky skončil v červnu přebytkem 17,6 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 9,5 miliardy Kč. Informoval o tom Český statistický úřad s tím, že dovoz vzrostl o 5,5 procenta a vývoz o 9,6 procenta. Analytici očekávali přebytek zhruba 10 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyšší výsledek obchodní bilance oproti odhadům vypadá na první pohled pozitivně, nicméně rychleji se snižující tempa vývozu i dovozu potvrzují spíše to, že dochází k hospodářskému zpomalování,“ domnívá se analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„S nadsázkou lze říci, že pokud roste spotřeba Němců, nemá se český vývozce čeho obávat,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Poslední čísla o průmyslu v Německu sice zaostala za očekáváním, ale přesto vzrostl o 6,7 procenta.

Tradičním tahounem je obchod se stroji a dopravními prostředky, a to zejména se silničními vozidly. Dařilo se také telekomunikačním zařízením a elektrickým zařízením. Naopak nedařilo se obchodu s tabákem a nápoji.

Rizikem tempo evropské ekonomiky

Riziko v dalších měsících spočívá především v tempu evropské ekonomiky. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet už v minulosti hovořil o tempu, které nedosahuje předpokládaného výsledku. Navíc se očekává jeho zpomalení v dalších kvartálech. To může zabrzdit také domácí export.

„Naopak pro domácí podnikatele hrají nízké úrokové sazby, které se podle našich odhadů do konce roku zvedat nemusí,“ připomněl Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám