Hlavní obsah

Český Telecom dostal pokutu 23 miliónů korun

ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PRAHA

Český Telecom dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 23 milionů korun za loňskou nabídku vysokorychlostního připojení k internetu přes technologii ADSL.

Foto: Daniel Vašut

Opilý řidič není schopen vystoupit z vozidla.

Článek

Podle předsedy úřadu Josefa Bednáře se pokuta pohybuje v řádu desítek milionů korun. Přesnou částku neuvedl, ta se ovšem podařila zjistit redaktorům ČTK z jiných zdrojů. Rozhodnutí, které úřad vydal koncem února, není pravomocné a nyní běží lhůta pro podání rozkladu.

Telecom podle mluvčího Vladana Crhy rozhodnutí zkoumá, ale k případnému odvolání se zatím nevyjádřil. Crha upozornil, že jde o šetření nabídky ADSL z poloviny loňského roku, která nemá nic společného se službami, jež firma nabízí nyní.

V šetření s Českým Telecomem se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zabýval tím, jestli firma v době, kdy službu pod názvem IOL Platinum poprvé nabídla na jaře loňského roku, nebránila vzniku konkurence.

Služba tzv. rychlého internetu přes telefonní linku, využívající technologie ADSL, nebyla v České republice zavedena plošně, což je podle Bednáře alarmující a v neprospěch zákazníků. Telecom byl loni v srpnu nucen po rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu ADSL přestat nabízet.

Alternativní operátoři se cítili být poškozeni

Technologie ADSL využívá pevné telefonní linky pro vysokorychlostní datovou komunikaci. Umožňuje dosáhnout několikanásobně vyšší rychlosti než při běžném telefonickém připojení k internetu, které je omezeno na 56 kilobitů za sekundu.

Telecom pokusně odstartoval ADSL loni v květnu pod názvem IOL Platinum. Proti tomu okamžitě protestovali alternativní operátoři, kteří tvrdili, že Telecom získá neoprávněnou výhodu na trhu. V zavedení této služby mu tehdy zabránil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Přesto se konkurenti Telecomu obrátili se stížností na ÚOHS.

Aby se loňská situace neopakovala, rozeslal Telecom ČTÚ i alternativním operátorům referenční nabídku a dohodl se s nimi na spolupráci. Letos v únoru už byla smlouva o poskytování širokopásmových služeb podepsána se společnostmi Aliatel, BroadNet, Czech on Line, České radiokomunikace, Dial Telecom, GTS Czech, IPEX, Nextra a SkyNet.

Nižší ceny už letos

Od 3. března Telecom nabízí ADSL svým klientům. Služba je dostupná v Praze, Brně, Ostravě a desítkách menších míst. Pod názvem IOL Broadband ji Telecom poskytuje za měsíční paušál od 1349 do 2349 korun, a IOL Broadband Profi od 3349 do 11 349 Kč. Jsou to podstatně nižší ceny, než jaké si Telecom chtěl loni účtovat za IOL Platinum, přesto se opět objevují stížnosti. ÚOHS se jimi podle Bednáře zabývat nebude, protože cenová kontrola je plně v kompetenci ČTÚ.

"Začátky ADSL byly bolestné a představy Telecomu a alternativních operátorů radikálně odlišné. Nyní se ale dospělo ke konsensu," potvrdil novinářům generální ředitel společnosti Nextra Vít Šubert. Alternativní operátoři nyní ADSL nabízejí za téměř shodné ceny s Telecomem. Očekávají, že se jim do konce roku podaří získat desítky tisíc klientů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám