Hlavní obsah

Český průmysl je oporou oživení ekonomiky, tahounem je strojírenství

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 12,2 procenta po srpnovém růstu o 12,9 procenta, a představuje tak nejvýznamnější podporu domácí ekonomiky. Vlajkovou lodí průmyslu je strojírenství. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 14,6 procenta. V celém třetím čtvrtletí byla průmyslová produkce meziročně vyšší o 10,2 procenta. K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla zejména výroba strojů a zařízení. Ta se zvýšila dokonce o třetinu.

Růst navazuje na dobrá čísla z eurozóny, především z Německa, jehož poptávka český průmysl táhne.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích proti loňskému roku vzrostla o 14,6 procenta, přičemž zakázky ze zahraničí byly vyšší o 16,3 procenta. Největší vliv na tento růst měla odvětví jako výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství.

„Příznivou zprávou je, že se růst nesoustředí jen do jednoho či několika málo oborů. O více jak 14 procent meziročně rostlo hned sedm zpracovatelských odvětví,“ připomněl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Pokračování příznivého trendu lze podle něj pozorovat i u vývoje zaměstnanosti v průmyslových podnicích. Podniky nabírají nový personál i díky tomu, že mají dostatek zakázek.

Podle Jana Linharta ze společnosti KPMG však nejde o skutečný růst, ale stále pouze o dotahování předkrizových hodnot. "O tom svědčí především srovnání výsledků průmyslové produkce a vývoje nezaměstnanosti. Průmyslové podniky mírně snižovaly počet kmenových zaměstnanců. U některých tedy jde pouze o vyšší využití stávajících kapacit, u jiných o snížení počtu kmenových zaměstnanců ve prospěch agenturních zaměstnanců," připomněl Linhart s tím, že oba tyto vlivy naznačují, že firmy jsou nadále velmi opatrné.

Zpomalení v příštím roce

„Poslední kvartál roku přesto zřejmě přinese zpomalení růstu průmyslu k sedmi až osmi procentům,“ domnívá se Rožumberský s tím, že hlubší ochlazení dynamiky – na zhruba poloviční úroveň oproti letošku – lze očekávat v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám