Hlavní obsah

Česko vybralo nové zástupce ve Světové bance a MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po šesti letech, respektive po 13 bude mít Česká republika nové zástupce ve Světové bance a u Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ministerstvo financí a Česká národní banka v úterý zveřejnily jména nových zástupců ČR u těchto institucí sídlících ve Washingtonu.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Dobrý den, pánové! jsem Eda, bílý laboratorní potkan z Prahy a budu vás provázet vyspělou civilizací".

Článek

Do Světové banky (SB) míří současná zástupkyně ředitele odboru finanční politiky ministerstva financí Drahomíra Vašková, která ve funkci vystřídá Janu Matesovou, která ve SB působí od roku 1998. Do MMF byl Českou národní bankou (ČNB) vybrán ředitel odboru analýz vnějších ekonomických vztahů ČNB Stanislav Polák, který nahradí Jiřího Jonáše působícího v MMF od roku 1991.

Vašková i Polák se svých funkcí ujmou v listopadu letošního roku na základě jmenování výkonným ředitelem SB Kurtem Bayerem a MMF Willy Kiekensem. Jejich funkční období potrvá čtyři roky.

Vašková (57) na ministerstvu financí pracuje od roku 1991. V poslední době se věnuje problematice fiskální reformy a transparentnosti veřejných financí. Působila také na Vysoké škole ekonomické jako odborný asistent a zástupce vedoucího katedry veřejných financí. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou (VŠE), obor ekonomicko - matematické výpočty. Absolvovala zahraniční studijní pobyty na různých kurzech ve Spojených státech, Velké Británii a Itálii.

Polák (42) do České národní banky nastoupil v roce 1990. Působil také jako poradce bankovní rady a ředitel odboru ekonomického modelování. Vystudoval obchodní fakultu na VŠE v Praze. Absolvoval zahraniční studijní pobyty ve Spojených státech na Columbia a Cornell University.

Ministerstvo financí a ČNB v roce 2003 uzavřely dohodu na jejímž základě si rozdělily kompetence při vybírání kandidátů na posty ve SB a MMF. Zástupce ve Světové bance tak vybírá ministerstvo financí a u MMF centrální banka. Zvolené kandidáty si pak navzájem schvalují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám