Hlavní obsah

Česko v žebříčku konkurenceschopnosti spadlo a skončilo mimo třetí desítku

Česko spadlo v mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra (WEF) o tři místa na 32. příčku. Jedním z důvodů poklesu je pracovní trh a jeho stav. Konkurenceschopnosti Česka nepřeje ani kvalita silniční infrastruktury, v porovnání se světem je na 78. místě.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejkonkurenceschopnější země světa (100 = maximální konkurenceschopnost, 0 = maximální nekonkurenceschopnost)

Článek

Za Českem těsně skončily Chile a Portugalsko, přeskočily jej Estonsko, Itálie či Malajsie.

Nejkonkurenceschopnější jsou podle WEF Singapur, USA a Hongkong. Na čtvrté příčce se umístilo Nizozemsko před Švýcarskem a Japonskem.

Sedmou nejkonkurenceschopnější zemí světa je Německo. První desítku uzavírají Švédsko, Velká Británie a Dánsko.

Nejkonkurenceschopnější země světa
1Singapur
2.USA
3.Hongkong
4.Nizozemsko
5.Švýcarsko
6.Japonsko
7.Německo
8.Švédsko
9.Velká británie
10.Dánsko
32.Česko
37.Polsko
42.Slovensko

Země byly hodnoceny na škále od nuly do sta, kde 100 bodů představuje maximální konkurenceschopnost a 0 bodů maximální nekonkurenceschopnost. Singapur obdržel 84,8 bodu, Česko 70,9 bodu.

Pracovní síla v Česku podle WEF není dostatečně připravená na digitální budoucnost. Dovednosti tuzemských zaměstnanců jsou přesně v polovině mezi 144 zeměmi světa (na 72. místě).

Česko je 31. nejkonkurenceschopnější zemí světa

Ekonomika

Čechům chybí kritické myšlení, které není dostatečně podporované vzdělávacím systémem. V této oblasti se Česko umístilo na 79. příčce.

Míra nezaměstnanosti je jedna z nejnižších na světě. Pracovníci v Česku jsou ve srovnání se zbytkem světa usedlí, nestěhují se za prací. V tomto ohledu se Česko umístilo až na 133. místě.

Dobře hodnoceno je Česko v kritériích jako makroekonomická stabilita, kontrola a rovnováha veřejných financí a bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám