Hlavní obsah

Česko v létě táhlo, přijelo více turistů než loni

V České republice strávilo dovolenou v období od července do září 4,9 miliónu turistů. Ve srovnání s loňským létem se jedná o desetiprocentní nárůst. Hotely, penziony a kempy v Česku tedy za sebou mají úspěšnou sezonu, jak vyplývá z informací Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Největší skupinu zahraničních turistů tvořili již tradičně Němci. Ilustrační foto

Článek

Více se na růstu návštěvnosti podíleli přeci jen cizinci, kterých dorazilo do Česka za odpočinkem ve třetím čtvrtletí meziročně o 11,2 procenta více. I Češi se více rekreovali, když jejich počet stoupl o 8,9 procenta. Největší nárůst hostů zaznamenal Ústecký kraj, dále pak Karlovarský a Moravskoslezský.

Počet přenocování v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 7,8 procenta na 15,3 miliónu.

Zájem o kempování

V porovnání s minulým rokem rostl zájem hlavně o kempy. Do nich letos přijelo o 18,5 procenta více hostů než loni. Počet domácích rekreantů stoupl o 93 000, zahraničních pak o 22 000. Hotely zaznamenaly zvýšený zájem hostů o 8,6 procenta a penziony o 10,3 procenta.

Největší skupinu zahraničních turistů tvořili již tradičně Němci. Ti strávili v Česku necelých 1,4 miliónu nocí. Druhou nejpočetnější skupinu byli Rusové (184 000), na třetím místě skončili Poláci (134 000). Více než 100 000 návštěvníků přijelo také ze Spojených států, Slovenska a Velké Británie.

Tradičně oblíbenou destinací v Česku jsou lázeňská zařízení. Ty navštívilo ve sledovaném období celkem 224 000 turistů, což je o 13,7 procenta více než před rokem. Zejména zahraniční hosté mířili především do Karlovarského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám