Hlavní obsah

Česko uzavře s australskou firmou dodatek k memorandu o těžbě lithia

Aktualizováno

Česko uzavře s australskou firmou European Metal Holdings (EMH) do jednoho týdne dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce. Ve čtvrtek to řekl po jednání se zástupci EMH a dceřiné firmy Geomet ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Nevyloučil ani účast státní firmy Diamo.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obec Cínovec

Článek

„Jednání bylo delší, než jsem předpokládal. Během něj jsme si vyjasnili vnímání memoranda, jeho obsahu a právní závaznosti. A abychom toto vnímání stvrdili i právně relevantním dokumentem, dohodli jsme se, že k memorandu uzavřeme dodatek do jednoho týdne," uvedl Hüner.

O obsahu dodatku podle něj ještě není možné mluvit. Variant kapitálových účastí je podle něj několik, nevyloučil ani účast státní firmy Diamo.

„V programovém prohlášení vlády jsme slíbili, že veškeré nakládání s nerostným bohatstvím České republiky bude maximálně výnosné pro stát. A s touto strategií jednoznačně přistupujeme i k případné těžbě a zpracovávání lithia v České republice,“ dodal ministr.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO)

Dříve v lednu řekl, že memorandum řeší i zpracování lithia v Česku, že ale v této věci potřebuje vyjasnit detaily.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Důvodem bylo memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) a které se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO. Čtvrteční jednání bylo první, které Hüner od loňských voleb do Sněmovny s těžaři vedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám