Hlavní obsah

Česko uspělo ve dvou arbitrážích s Václavem Fischerem o 10 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí uspělo ve dvou arbitrážích za zhruba deset miliard korun, které proti Česku vedl podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer. Ministerstvo o tom informovalo v úterý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Fischer, bývalý senátor a majitel cestovní kanceláře

Článek

V první arbitráži požadovala německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl Fischer, 375,3 milionu dolarů (podle dnešního kurzu zhruba 9,5 miliardy korun) kvůli pochybením v souvislosti s insolvenčními řízeními z let 2005 a 2006, kdy došlo k údajně neoprávněnému zapsání letadel do soupisu konkurzní podstaty a jejich následnému vydražení. Dvě dopravní letadla Boeing 737 byla zadržena při konkurzu na Fischerův majetek.

ČR čelí třinácti mezinárodním arbitrážím za 34 miliard, pohledávky má Fischer i Diag Human

Domácí

V druhé arbitráži Fischer požadoval 60 milionů eur (nyní zhruba 1,6 miliardy korun). Česká republika podle něj řadou údajně nesprávných úředních rozhodnutí a jednání neochránila jeho investice při jeho vytěsnění z akciové společnosti CK Fischer.

Fischer vede proti ČR ještě třetí arbitráž, ve které si nárokuje 21 milionů eur (zhruba 575 milionů korun) za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem. Toto řízení je v počáteční fázi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám