Hlavní obsah

Česko uspělo u amerického soudu ve sporu s Diag Human

New York

Česká republika uspěla v pátek v USA před odvolacím soudem v jedné z větví sporu se společností Diag Human SE. Odvolací soud potvrdil, že rozhodčí nález z roku 2008, podle něhož má firma založená Čechošvýcarem Josefem Šťávou nárok na miliardy korun za ušlý zisk, není pro ČR závazný a je nevykonatelný. Uvedla to mluvčí českého ministerstva zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje.

Foto: koláž Novinky

Článek

Pro Česko jde o další úspěch u zahraničních soudů, kde se Diag Human po arbitráži snaží nárok na odškodné vymáhat. Podobně v posledních letech rozhodla justice v Rakousku, Švýcarsku, Británii a Nizozemsku. Proti novému americkému verdiktu může ještě Diag Human podat opravný prostředek k Nejvyššímu soudu USA, informovala mluvčí Gabriela Štěpanyová.

Naopak před lucemburským Nejvyšším soudem ČR na konci června neuspěla s kasační stížností proti loňskému verdiktu, podle kterého společnost Diag Human může po Česku svůj nárok vymáhat. Ten byl v arbitráži z roku 2008 stanoven na 8,9 miliardy korun, o úroky ale postupně narostl na více než 13,5 miliardy; proti výsledku arbitráže se svého času odvolaly obě strany.

Diag Human počátkem 90. let chtěl získat lukrativní obchod s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o firmě z obchodu sešlo.

Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 miliónů korun.

Diag Human se dále Českem v několika zemích soudí o náhradu za údajně ušlý zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Diag Human znovu zažalovala Česko

Firma Diag Human opět zažalovala Česko u zahraničních soudů kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, tentokrát v Nizozemsku a Belgii. Uvedl to v neděli server...

ČR vysoudila 38 miliónů za kauzu Diag Human

Česká republika uspěla ve Velké Británii u soudu o náklady vynaložené v kauze Diag Human. Soud jí přiřkl 38 miliónů korun. Ve čtvrtek o tom informovalo...

Výběr článků

Načítám