Hlavní obsah

Česko trvá na 50 milionech eur za těžbu v Turówě, návrh smlouvy dostane vláda

• Aktualizováno

Návrh smlouvy s Polskem o hnědouhelném dole Turów v blízkosti českých hranic je na světě, připravený k projednání vládou. Na Twitteru to v sobotu oznámila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková

Článek

Česko podle Hubáčkové trvá na 50 milionech eur (1,25 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole Turów, Polsko ovšem nabízí 40 milionů. Další spor mezi oběma stranami se týká i délky soudního dohledu.Česko požaduje deset let, Polsko chce dva roky.

Dokument dostal podle ministryně pro informaci hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a český velvyslanec v Polsku Jakub Dürr.

„Uběhly jen tři dny a vyprecizovaný návrh smlouvy s Polskem k Turówu je na světě připravený k projednání vládou. Díky všem, co se na něm podíleli,“ napsala Hubáčková.

Hubáčková chce nechat český návrh posoudit kabinetem. Z diskuse vlády má vyplynout, zda má česko-polské jednání pokračovat mezi ministryněmi obou zemí, nebo se přesune na úroveň premiérů.

Důl Turów zásobuje uhlím elektrárnu, která je v jeho blízkosti a která je na polském trhu důležitým producentem elektrické energie. Obce v českém příhraničí ale už několik let bojují proti jeho rozšíření, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia, v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Praha vede kvůli tomu s Varšavou spor, rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Evropská komise strhne Polsku na pokutu za důl Turów miliony eur z fondů

Evropa

Detaily Hubáčková nesdělila

O úpravě smlouvy o Turówu jednala v úterý ve Varšavě Hubáčková s polskou ministryní klimatu a životního prostředí Annou Moskwovou. Podrobnosti k několikahodinové diskusi o dokumentu, který má stanovit kompenzace škod, jež provoz dolu působí na českém území, Hubáčková nesdělila.

Moskwová uvedla, že pokud se česká vláda s Polskem dohodne na podmínkách smlouvy, Česko rychle stáhne žalobu, kterou poslalo k Soudnímu dvoru EU.

Loni v září Soudní dvůr EU uložil Varšavě pokutu půl milionu eur denně (12,2 milionu korun), kterou však Polsko neplatí. Mluvčí unijní exekutivy v minulých dnech oznámil, že Polsko promeškalo první lhůtu k zaplacení pokuty. Evropská komise proto nyní vyhodnotí, ze kterých fondů by pokutu v řádu desítek milionů eur Varšavě strhla. Brusel pak Varšavu uvědomí a ta bude mít deset dní na vyjádření. Poté Brusel částku strhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám