Hlavní obsah

Česko slaví úspěch v arbitráži za čtyři miliardy korun

Praha

Česká republika vyhrála na základě rozhodnutí pařížského mezinárodního arbitrážního tribunálu spor o téměř čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding. Uvedl to mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Společnost InterTrade obvinila ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tendrů zmařily investici, kterou představovala společnost CE Wood.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jak připomněl Jakob, jedná se už o desátou výhru v mezinárodní arbitráži od roku 2007.

Tribunál podle Jakoba jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice a tento právní názor v konečném důsledku dává silnou pozici České republice i v obdobných sporech, které se proti ní chystají. To je příklad sporu se společností WIC, která požaduje 12 miliard korun kvůli jednání podniku Lesy ČR.

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemská společnost, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Představovala hlavního smluvního partnera Lesů ČR, pro které obhospodařovala převážnou většinu lesnických ploch.

Kontrakty pro tuto společnost ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. „Zavedením veřejných tendrů investor ztratil své dominantní postavení na českém trhu,“ doplnil Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám