Hlavní obsah

Česko recesi nesetřáslo, ekonomika zaznamenala další pokles

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika nadále zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,3 procenta, meziročně se propadl o 1,3 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů Českého statistického úřadu. Tuzemská ekonomika se v recesi nachází od konce loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Recese české ekonomiky pokračuje.

Článek

„Domácnosti stále obrací každou korunu, stát omezuje investice ve velkém a zahraniční poptávka zdaleka nemá takovou kondici, aby český export mohl zvrátit domácí recesi,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Nejbližší období podle Volfa změnu nepřinese. Jak totiž uvedl šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, bude se evropská ekonomika potýkat s nízkým výkonem i v posledním čtvrtletí tohoto roku. Příliš optimisticky pak nevyznívá z pohledu evropských centrálních bankéřů ani celý příští rok.

Německá centrální banka snížila v pátek ráno odhad vývoje HDP pro letošní rok na růst 0,7 procenta a na příští rok odhaduje růst pouze 0,4 procenta z předchozích 1,6 procenta.

„I když se náš největší obchodní partner udrží v černých číslech, odhady jdou rapidně dolů, přičemž ve vzduchu je stále mnoho neznámých, v popředí se situací v Řecku,“ domnívá se Volf.

Podle Jiřího Mosera ze společnosti Pwc ČR vývoj české ekonomiky odráží kondici jejích největších obchodních partnerů. „Zhruba půlprocentní předpokládaný pokles eurozóny v letošním roce tak znamená pokles české ekonomiky o přibližně procento. V příštím roce očekáváme stagnaci eurozóny a potažmo i českého hospodářství. V dalších letech bychom již měli směřovat výrazněji do černých čísel,“ sdělil Moser.

Reklama

Výběr článků

Načítám