Hlavní obsah

Česko podle Zemana není kvůli Ukrajině ohroženo výpadkem dodávek plynu

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbiroh

Prezident Miloš Zeman při své poslední zastávce v rámci třídenní návštěvy Plzeňského kraje na zámku Zbiroh v pátek řekl, že Česká republika není ohrožena dodávkami plynu kvůli současnému politickému vývoji na Ukrajině.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Katastrofických scénářů se Zeman neobává hned z několika důvodů. „Zaprvé je třeba si uvědomit, že existuje Nord Stream, který po dně Baltského moře obchází Ukrajinu. Je třeba si uvědomit, že existuje Gazela, že existuje Ingolstadt a že naše zásobníky jsou naplněny tuším na kapacitu 120 dnů běžné spotřeby. Nevěřím, že krize na Ukrajině bude trvat tak dlouho,“ řekl Zeman.

Krize na Ukrajině se podle Zemana začne řešit po ukrajinských prezidentských volbách, které proběhnou 25. května. „I kdyby tomu tak nebylo z důvodu výše uvedených, tvrdím, že Česká republika v žádném bezprostředním ohrožení uzavření kohoutků toho potrubí, které vede přes Ukrajinu, není,“ uvedl dále prezident. Zároveň ale uznal, že jiné země jsou ohroženější.

Reklama

Související články

Putin hrozí Evropě zastavením dodávek plynu

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek sdělil několika evropským státům, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí svůj plynový...

Výběr článků

Načítám