Hlavní obsah

Česko nehodlá dělat záchranáře eurozóny

Novinky, pit
Praha

Česká republika se nezapojí do žádného budoucího záchranného mechanismu pro eurozónu a je toho názoru, aby se tzv. permanentní krizový mechanismus týkal pouze členských států měnové unie. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na stanovisko české vlády.

Článek

Evropská unie (EU) chce po skončení platnosti tzv. eurovalu neboli evropského stabilizačního fondu (EFSV) vytvořit po roce 2013 nový trvalý mechanismus na pomoc zemím, jež se ocitnou ve finančních potížích.

„Náš postoj je takový, že krizový mechanismus by měl zahrnovat jen státy eurozóny, což znamená, že se států, jako je Česká republika, netýká,“ sdělil premiér Petr Nečas (ODS).

Podle ministra obrany Alexandra Vondry by Česko nemělo podpořit žádný mechanismus, který by směřoval k vytvoření fiskální unie.

Přijetí eura není aktuální

Podle Reuters se v Česku opatrně přistupuje i k zavedení eura a stále nebyl sdělen termín pro vstup do eurozóny. Jako jeden z důvodů se uvádí značně vysoké náklady v souvislosti s výměnou koruny za eura.

Počátkem prosince člen Bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek uvedl, že není pro vstup Česka do eurozóny.

Podobná situace panuje i v sousedním Polsku, kde Jan Krzysztof Bielecki, šéf týmu ekonomických poradců premiéra Donalda Tuska, prohlásil, že zavedení eura v zemi není na pořadu dne. Jednotná evropská měna se původně měla v Polsku začít používat od roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám