Hlavní obsah

Česko má mezi 500 největšími firmami v regionu 60 podniků, Škoda Auto je druhá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má mezi 500 největšími firmami v regionu střední a východní Evropy 60 podniků, což je z 12 hodnocených zemí po Polsku, Maďarsku a Rumunsku čtvrtý nejvyšší počet. Je to ovšem o sedm firem méně než před rokem, kdy bylo Česko na třetím místě. Vyplývá to z žebříčku, který pravidelně zveřejňuje úvěrová pojišťovna Coface.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nový provoz lakovny v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto

Článek

Polsko má v žebříčku největších firem podle obratu 175 zástupců, druhé je Maďarsko se 71 firmami, následuje Rumunsko s 61 společnostmi a Česko s 60 firmami. Z hlediska souhrnného obratu těchto firem je Česko na třetím místě před Rumunskem. Při srovnání průměrného obratu jsou české firmy v čele před polskými.

Srovnává se obrat firem za rok 2018. Česká Škoda Auto obhájila s tržbami 16,2 miliardy eur (413 miliard korun) pozici druhé největší firmy v regionu za polskou ropnou společností PKN Orlen. Třetí je maďarský MOL. Zástupcem Česka v první desítce je ještě švýcarská energetická firma Alpiq, na dalších místech v přední části žebříčku pak následují třeba Čepro, ČEZ, MND, Hyundai, O2 nebo Unipetrol.

Praha je 13. nejlepší město pro život na světě, tvrdí průzkum

Evropa

Obrat všech 500 firem se zvýšil o 9,6 procenta na 698 miliard eur (17,8 bilionu korun). Různá úskalí však čistý zisk snížila o 1,6 procenta na 30 miliard eur (765 miliard korun).

Největších 500 firem v jednotlivých zemích regionu
Polsko175
Maďarsko71
Rumunsko61
Česko60
Slovensko37
Litva21
Bulharsko20
Slovinsko14
Chorvatsko13
Estonsko11
Srbsko10
Lotyšsko7
Zdroj: Coface 2018

„Firmám působícím v regionu střední a východní Evropy dělají starosti omezení na straně nabídky, nedostatek pracovních sil, vysoké využití kapacit, růst vstupních nákladů a dopady vnějšího zpomalení,” komentoval ředitel Coface ČR Ján Čarný.

Hlavním motorem růstu by měla zůstat spotřeba domácností, efekt zpomalení by neměl být tak dramatický. Coface předpokládá, že průměrný růst HDP v regionu letos oslabí na 3,6 procenta a v roce 2020 na 3,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám