Hlavní obsah

Česko jede těžce na dluh. Jen za dva měsíce je schodek rozpočtu 86 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodaření státu skončilo v únoru v dalším rekordním deficitu. Ten tentokrát dosáhl výše 86,1 miliardy korun. V pondělí to oznámilo ministerstvo financí.

Foto: Novinky

Saldo státního rozpočtu za leden až únor

Článek

Na příjmovou stránku rozpočtu těžce dopadají restrikce v sektoru služeb. Inkaso spotřebních daní se tak propadlo o 19,8 procent, v absolutních číslech o 4,9 miliardy korun, na 19,9 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) se vybralo o 5,7 miliardy korun (11,5 procenta) méně než v loňském roce – 43,3 miliardy korun.

Největší položku na výdajové straně rozpočtu i nadále představují důchody. Tyto výdaje meziročně vzrostly o čtyři miliardy korun, respektive o 4,7 procenta, na 88,85 miliardy korun.

Česko narazí na dluhovou brzdu již v roce 2024, spočítala Národní rozpočtová rada

Ekonomika

Podle výpočtů Národní rozpočtové rady narazí Česko již v roce 2024 kvůli vývoji veřejného dluhu na takzvanou dluhovou brzdu.

Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později. Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovená je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu.

Aktuální rozpočet za celý letošní rok počítá se schodkem 500 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám