Hlavní obsah

Česko i Slovensko budou i dál tahouny střední Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve středu zveřejnil svoji zprávu, ve které tvrdí, že ekonomika zemí střední Evropy letos poroste tempem 4,6 procenta, a dále tak zrychlí z loňských 4,1 procenta. Růst české ekonomiky bude druhý nejvyšší v rámci regionu, hned po Slovensku.

Článek

Tempo růstu v České republice se letos podle ekonomů MMF sníží z loňských šesti procent zhruba na 5,5 procenta. Lépe si povede pouze Slovensko, kde bude růst činit 6,3 procenta, a zrychlí tak z šesti procent, kde byl v roce 2005.

Další růst bude podle MMF záviset hlavně na situaci v eurozóně, což je pro střední a východní Evropu důležitý obchodní partner. Klíčové bude i snižování deficitů veřejných financí.

"Především v České republice a Polsku má deficit klesající trend, vysoký je ale nadále v Pobaltí, v Maďarsku a v poslední době rovněž na Slovensku," sdělil fond. Růst české ekonomiky zajišťuje především export, což je výsledek dřívějších velkých investic zahraničních firem.

Česká republika loni rostla spolu se Slovenskem nejrychleji ze všech středoevropských zemí. [celá zpráva]

Růst HDP ve vybraných zemích střední Evropy (v procentech)
země/oblast200420052006*2007*
Střední Evropa5,04,14,64,3
Česká republika4,76,05,54,5
Maďarsko4,64,14,44,2
Polsko5,33,24,23,8
Slovensko5,56,06,36,7
Slovinsko4,23,94,04,0
Poznámka: * odhad
Zdroj: MMF

USA a Japonsko táhnou globální ekonomiku

Na dalším růstu globální ekonomiky se budou v letošním a příštím roce nadále podílet hlavně Spojené státy, zlepší se ale i růst japonské ekonomiky. Ze všech tří hospodářských center si nejhůře povede západní Evropa, uvedl také MMF.

MMF zvýšil také odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 4,9 procenta. To je razantní zvýšení ve srovnání s předchozí prognózou z loňského podzimu, kdy fond předpovídal růst v rozsahu 4,3 procenta.

Podle MMF čínská ekonomika v letošním roce nepatrně zvolní tempo na 9,5 procenta z loňského předběžného růstu v rozsahu 9,9 procenta. Mladé asijské ekonomiky loni zpomalily růst na 8,2 z předchozích 8,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám