Hlavní obsah

Česko by se mohlo stát cílovou zemí pro kuvajtské investice

Právo, Naďa Adamičková (Kuvajt City)

Česká republika by mohla být zahrnuta mezi cílové země pro kuvajtské investice. Právě jeden z nejbohatších států má k dispozici čtyři investiční fondy, které vyvíjejí aktivní činnost v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Českou parlamentní delegaci v Kuvajtu vede šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Takový je jeden ze závěrů dvoudenní návštěvy české parlamentní delegace vedené šéfem dolní komory Janem Hamáčkem (ČSSD) v Kuvajtu. Právě zahrnutí Česka mezi cílové země slíbil svému českému protějšku předseda tamního Národního shromáždění Marzouquem Ali Al-Ghanim. Konkrétnější informace ale zatím nezazněly.

Zástupci obou parlamentů se přitom shodli, že obchodní bilance neodpovídá potenciálu obou států. „Návštěva potvrdila, že Česká republika má v Kuvajtu velmi dobré jméno, pokládají nás za přátele a z toho plyne naděje, že naše ekonomická spolupráce se může rozvinout,“ řekl Právu Hamáček.

Dobré vztahy pramení už z počátku devadesátých let, kdy se tehdy ještě československá armáda zapojila do operace na osvobození Kuvajtu před invazí iráckého diktátora Saddáma Husajna. „Naše i další generace budou vzpomínat na velkou podporu, které se jim dostalo,“ prohlásil předseda kuvajtského Národního shromáždění.

Emír pozval Zemana do Kuvajtu

Murzouq Ali Al-Ghani rovněž připomněl zájem Kuvajťanů o české lázeňství, byť před lety se v Teplicích objevili problémy. Ocenil nicméně postup českých orgánů, které ochránily občany před nebezpečím extrémismu. „Každý kuvajtský občan je povinen brát ohled na zákony České republiky,“ poznamenal.

Kuvajt si rovněž slibuje, že Česko by mohlo sehrát roli v řešení palestinsko-izraelského konfliktu, neboť země má přátelské vztahy s oběma stranami.

Českou delegaci složenou ze zástupců všech poslaneckých klubů, vyjma Úsvitu, přijal v neděli také nejvyšší představitel země emír Státu Kuvajt Jeho Výsost Sheikh Al Ahmed Al Jaber Al Sabah, který mj. tlumočil pozvání prezidentu Miloši Zemanovi do země.

Zástupci obou stran rovněž potvrdili společný zájem v boji proti terorismu, zejména v urovnání vztahů v Sýrii, kde by podle Hamáčka u jednacího stolu měly zasednout také země zálivu a Kuvajt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám