Hlavní obsah

Česko bodovalo na předávání prestižních cen za inovace

– Budapešť
Právo, Jan Švábek (Budapešť)

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) a zlínská společnost Biouhel v pondělí uspěly v mezinárodní soutěži Quality Innovation of the Year, která hodnotí originalitu, přínos a kvalitu nových projektů. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo v pondělí v Budapešti.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zástupci PMDP zleva Martin Chval, Kateřina Fránová a Michal Kraus na slavnostním ceremoniálu v budapešťském hotelu Gellért.

Článek

Plzeňské dopravní podniky zvítězily v kategorii „Veřejná správa a neziskové organizace“. Městská firma totiž jako jediná v celé střední Evropě nabízí dobíjení jízdného v bankomatu. Cestující potřebuje pouze platební kartu a Plzeňskou kartu, která v roce 2004 nahradila papírovou legitimaci. Podle dat PMDP novou službu využívá čtyřicet procent zákazníků.

„Získaného ocenění si velmi vážíme, ale největší odměnou pro nás je, že zákazníci tento projekt přijali,“ sdělil Právu ředitel úseku Plzeňské karty Martin Chval, který ocenění v Budapešti převzal. Služba je podle něho bezpečnější a levnější, než jak tomu bylo u dřívějších samoobslužných zařízení.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jeden ze speciálních bankomatů České spořitelny pro nabíjení Plzeňské karty

Podle generálního ředitele PMDP Michala Krause udělená cena prokázala, že je Plzeňská karta nejrozvinutějším systémem svého druhu v Česku. Kartu už v roce 2012 ocenila i společnost MasterCard, která ji označila za nejlepší kartu v české veřejné dopravě.

Speciálních bankomatů, které nabití karty umožňují, je dnes na území Plzeňského kraje téměř devadesát. „V bankomatech si ji může nabít kdokoli zcela zdarma, nehledě na to, u jaké banky má účet. Veškeré poplatky bance platíme my,“ upřesnil Chval.

Úspěch číslo dva

Vítězství v kategorii „Mikro-podniky, potenciální inovace“ si pak na konto připsala zlínská společnost Biouhel za karbonizaci biologicky rozložitelných materiálů s využitím odpadního tepla. Podnik bezodpadově a bezemisně zpracovává problematické bioodpady tak, aby mohly být uplatněny v zemědělství a průmyslu.

Ceremoniálu se zúčastnil také obchodní ekonomický rada na české ambasádě v Budapešti Vladimír Randáček. „Velmi mne těší, že v ostré mezinárodní konkurenci letos uspěly dvě české firmy. Pomalu se blížíme k zemím, které jsou v této oblasti na špici, jako jsou Finsko, Izrael a USA, a v určitých segmentech průmyslu držíme krok,“ řekl Právu Randáček.

Soutěž Quality Innovation of the Year je od roku 2007 pořádána pod záštitou finského prezidenta a Evropské organizace pro kvalitu. Hlavním organizátorem soutěže je Finská společnost pro kvalitu. Kromě Finska a Česka se soutěže účastní také Švédsko, Estonsko, Izrael, Kazachstán, Lotyšsko a Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám