Hlavní obsah

České gumárny kupují za 31 miliard Švédové

• Aktualizováno

Švédská strojírenská skupina Trelleborg podepsala dohodu o koupi českého gumárenského holdingu ČGS Holding. Celková hodnota transakce činí zhruba 10,9 miliardy švédských korun (31,4 miliardy korun). Oznámila to v pondělí firma.

Foto: Zetor

Pneumatiky firma Mitas dodává i pro traktory Zetor.

Článek

Trelleborg, která se zaměřuje na technologie polymerů, působí ve více než 40 zemích světa. Převzetím ČGS a její dceřiné firmy Mitas se stane světovým lídrem na trhu zemědělských pneumatik a posílí svou pozici v oblasti průmyslových pneumatik, uvedla společnost.

Uzavření obchodu závisí na souhlasu příslušných úřadů. Dokončen by mohl být v první polovině příštího roku.

Už v roce 2003 Trelleborg jednal s německým výrobcem pneumatik a autodílů Continental o spolupráci při výrobě pneumatik pro zemědělské stroje, což se mělo týkat převzetí části výroby českého Barumu Continental v Otrokovicích, který nakonec převzala právě Česká gumárenská společnost (ČGS).

Dosavadními majiteli ČGS Holding jsou Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, každý z nich drží 50 procent akcií. Němec se v minulosti angažoval i v provozování českých lyžařských středisek, v roce 2013 ale své podíly ve společnosti Snowhill (provozovatel šesti menších areálů) a i v provozovateli lyžařského centra ve Špindlerově Mlýně prodal.

ČGS Holding má sídlo v Praze a 13 výrobních míst v Evropě a v Severní Americe. Jeho dceřiná společnost Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik, ve svých výrobních závodech v Česku, Srbsku a v USA vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.

Dceřiná společnost Rubena se zabývá výrobou produktů z technické pryže, například manžet či pryžového těsnění. Kromě ČR vyrábí ČGS Holding i v zahraničí. V srpnu 2008 koupil srbského výrobce mimosilničních plášťů Rumaguma, v dubnu 2012 pak otevřel zcela novou továrnu na zemědělské pláště v americké Iowě. Výrobce technické pryže Rubena pak má závod i v Mexiku.

Slovinská součást Savatech, kterou holding koupil v roce 2012, vyrábí gumárenské směsi, dopravníkové pásy, gumové profily a motocyklové pláště.

Celkově ČGS zaměstnává zhruba 6300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám