Hlavní obsah

České firmě zmizelo z účtu na půl miliónu emisních povolenek

Praha

Nepříjemné překvapení zaregistrovala česká společnost Blackstone Global Ventures, která obchoduje s emisními povolenkami. Z účtu jí totiž zmizelo 470 000 emisních povolenek. Podle zástupce firmy byly povolenky převedeny do Estonska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Považujeme je za ukradené," vyjádřil se ke zmizení povolenek zástupce Blackstone Global Ventures Daniel Butler. "Víme, že nejdříve byly povolenky převedeny do Estonska. Poté žádné další informace nemáme," dodal.

Podle Reuters zmizení povolenek vyšlo najevo den poté, co byl uzavřen rakouský registr obchodování s emisními povolenkami kvůli útoku hackerů 10. ledna.

"Obdrželi jsme stížnost od jednoho držitele účtu, že na jeho účtu proběhla transakce, kterou neinicioval," řekl zástupce českého registru emisních povolenek OTE Miroslav Řehoř. "Kontrolujeme teď všechna data v registru, abychom zjistili, co se stalo," doplnil.

Registry povolenek v evropských zemích čelily v minulých měsících několika nelegálním transakcím. Rumunský registr například v listopadu zjistil zmizení 1,6 miliónu emisních povolenek výrobce cementu Holcim.

Reklama

Výběr článků

Načítám