Hlavní obsah

České dráhy vydají dluhopisy za 7,5 miliardy na nákup nových vlaků

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik České dráhy chce získat peníze vydáním dluhopisů. Alespoň s tím počítá plán, který v úterý schválila dozorčí rada podniku. Od investorů chtějí dráhy tímto způsobem získat až 300 miliónů eur, tedy asi 7,5 miliardy korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda

Článek

Peníze mají být využity na obnovu vozového parku. Jak upozornil šéf podniku Petr Žaluda, obdobným způsobem si od investorů půjčují železniční společnosti v Německu, Rakousku či Francii.

„Bez masivní a rychlé obnovy vozidlového parku by České dráhy přestaly být konkurenceschopné v podmínkách otevírajícího se dopravního trhu. Díky nízké míře stávajícího zadlužení a desetiletým smlouvám jsou České dráhy schopny financování takové masivní obnovy zajistit z části i vydáním dluhopisů,“ uvedl podnik.

V úterý schválený plán investičního financování ČD pro letošní a příští rok počítá s tím, že národní dopravce ještě letos na podzim získá mezinárodní rating v investičním pásmu a následně bude moci vstoupit na mezinárodní kapitálový trh emisí dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám