Hlavní obsah

České domácnosti opouštějí uhlí

Právo, Jiří Vavroň

České domácnosti nejčastěji využívají dálkově dodávané teplo, zemní plyn, palivové dřevo či sluneční energii. Uhlím se už topí méně, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Domácnosti upouštějí od uhlí. Naopak více využívají zemní plyn nebo obnovitelné zdroje, jako je palivové dřevo, pelety nebo fotovoltaické systémy. Těmito způsoby získávají více než polovinu veškeré spotřebované energie,“ shrnula předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Nejrozšířenější energií v domácnostech je elektřina. Využívají ji 4,3 miliónu českých domácností. Zemní plyn odebírá 62,9 procenta z nich.

Dvě třetiny energií, které české domácnosti za rok spotřebují, spolyká vytápění. V roce 2015 to bylo 196 585 terajoulů. Druhý největší podíl spotřebovaných energií, rovnající se 17,4 procenta spotřebovaných energií, padne na ohřev vody. K němu se využívá hlavně dálkově dodávané teplo, zemní plyn a elektřina.

Na osvětlení a chod domácích spotřebičů připadá 7,2 procenta veškeré spotřebované energie, o něco méně pak na vaření, informovali statistici. Klimatizaci využívají české domácnosti zatím ojediněle. Provoz těchto zařízení představuje jen 0,1 procenta celkové spotřeby.

Spotřeba energií ale v delším horizontu klesá. Důvodem je podle statistiků postupující zateplování, výměny oken a rekonstrukce objektů.

Na domácnosti připadá 28 procent celkové tuzemské energetické spotřeby. V roce 2015 spotřebovaly 292 605 terajoulů energie.

„Z celkové spotřeby elektřiny v roce 2015 domácnosti využily čtvrtinu, téměř polovinu nakupovaného tepla, více než třetinu zemního plynu a 39 procent tuhých paliv. Na celkové spotřebě obnovitelných zdrojů energie se podílely necelými 67 procenty,“ dodal Radek Matějka z ČSÚ.

Téměř 98 procent domácností vlastní televizor, 94 procent má automatickou pračku. Zcela běžná je také chladnička s mrazákem. Sušičku prádla mělo ale jen 5 % bytů. Její průměrné stáří bylo necelé čtyři roky.

Myčku nádobí vlastnilo 37 % rodin, využívaly ji v průměru 4,6krát týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám