Hlavní obsah

Česká televize bude letos hospodařit s 4,6 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada České televize schválila ve středu rozpočet na letošní rok. Veřejnoprávní televize bude mít vyrovnaný rozpočet, příjmy i výdaje budou 4,59 miliardy korun. Z koncesionářských poplatků chce televize získat necelé tři miliardy korun, 986 miliónů budou příjmy z reklamy.

Foto: Eva Kolovrátková

Studenti průmyslovky Hodonín

Článek

Letos je v rozpočtu vzhledem k dosud nezměněné výši televizních poplatků historicky nejméně peněz na výrobu a nákup pořadů ČT, a to 1,133 miliardy korun," řekl mluvčí ČT Martin Krafl. Podle něj ale chybí na výrobu pořadů stále asi 150 miliónů korun. Na platy zaměstnanců půjde 795 miliónů korun, což je o 75 miliónů korun více než například v roce 1998.

"Číslo signalizuje, že bude zabezpečen chod televize, ale velmi napjatým způsobem. Je zřejmé, že toto číslo neumožňuje rozvoj televize," komentoval rozpočet předseda Rady ČT Jan Mrzena.

Peníze na rezervu nezbudou

Televize musí v rozpočtu počítat s financemi, které půjdou na technické zabezpečení digitálního vysílání, které se nyní připravuje. ČT počítá i s tím, že letos se zásadně zvýší podíl krajských studií na vysílání. Například ranní pořad Dobré ráno připravuje ve třech verzích - pro Čechy, severní Moravu a jižní Moravu.

"Rozpočet ČT na rok 2005 neumožňuje tvorbu rezerv," uvedl Krafl. Rada ČT při schválení ocenila, že Jiří Janeček v pozici generálního ředitele se snaží udržet rozpočet vyrovnaný.

V roce 2004 měla televize původně hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 4,3 miliardy korun, po úpravách rozpočtu na základě hospodářských výsledků podle údajů ČT skončilo hospodaření se ziskem 305 miliónů. V kladných číslech tak televize skončila poprvé od roku 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám