Hlavní obsah

Česká měna oslabuje, blíží se k 27 korunám za euro

Novinky, bož

Česká měna v posledních dnech oslabuje. V pondělí odpoledne vůči euru ztrácela dalších 0,7 procenta na 26,89 koruny. Koruna vůči evropské měně oslabovala již od poloviny minulého týdne. Vyplývá to z údajů serveru Kurzy.cz.

Článek

Česká měna nejprve poklesla z úterních 26,61 koruny za euro na středečních 26,735 koruny za euro. Minulý týden potom zakončila na úrovni 26,805 koruny za euro.

„Vliv domácích faktorů v tomto podle nás nehrál prakticky žádnou roli, což je ostatně vidět i na téměř totožném vývoji ostatních měn regionu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Koronavirus znehodnotil korunu, jsme o desetinu chudší

Ekonomika

„V ekonomice se toho mnoho ani neudálo, s výjimkou zveřejnění konjunkturálního průzkumu, který potvrdil nevalnou náladu mezi spotřebiteli i podnikateli, a zasedání ČNB, které dopadlo přesně v souladu s očekáváními,“ dodal Hradil. ČNB ponechala úrokové sazby beze změny.

„Za oslabením koruny tak podle nás stojí opětovný nárůst globálních obav z možného návratu koronaviru do míst, kde se již zdálo být vyhráno,“ uzavřel ekonom.

Koruna podobně jako další regionální měny v podobných situacích oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Pražská burza ale v pondělí odpoledne rostla. Index PX připisoval 0,52 procenta. Oslabovaly nicméně akcie CME o 1,43 procenta na 82,70 koruny za kus, Avastu o 0,96 procenta na 155,50 koruny za kus a také Kofoly o 1,33 procenta na 223 korun za kus.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna i burza po rozvolnění posilují

Česká měna v úterý proti euru posiluje o 1,3 procenta na 27,1 Kč za euro. Akciový index pražské burzy PX připisuje 2,25 procenta. Česko v pondělí dále...

Výběr článků

Načítám