Hlavní obsah

Česká měna k dolaru za dva měsíce ztratila přes tři koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna doplácí na hry trhů kvůli krizi ve finančním sektoru. Schválený plán pomoci americkým bankám s problémovými úvěry ve výši 700 miliard dolarů poslal kurz dolaru nahoru. Naopak euro ztrácí, protože přicházejí informace o problémech evropských finančních institucí. Dolar se v pondělí dopoledne prodával za 18,30 koruny. V porovnání s pátečním závěrečným kurzem k němu koruna ztratila 20 haléřů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kurz české koruny k dolaru se odvíjí právě od eura, klesne-li euro k dolaru, klesá i koruna. "Trh bude sledovat dění ve Spojených státech. Posílení dolaru k euru by mělo korunu k euru mírně oslabit," poznamenal ekonom Next Finance Vladimír Pikora s tím, že koruna je překoupená a lze očekávat její setrvání v širokém pásmu.

Americký dolar si podle Josefa Němého z Komerční banky v minulých dnech připsal největší týdenní zisk za posledních 16 let.

Dolar se v létě prodával za rekordně nízké sumy. Jeden stál na začátku prázdnin kolem 14,55 koruny. Na konci července začal kurz růst a postupně se dostal až na 18 korun za dolar.

Krize se přehoupla do Evropy

Spojené státy na konci minulého týdne přijaly plán na záchranu ekonomiky. Ve Státech padlo několik velkých bank a další finanční instituce neměly k dispozici hotovost a také hrozily pádem.

Krize se postupně přenesla do Evropy. Poslední obětí je, zdá se, německá Hypo Real Estate Holding. Ta k záchraně potřebuje 35 miliard eur a nyní hledá, kdo jí takovou sumu poskytne.

O víkendu se sešli zástupci čtyř největších evropských zemí, Francie, Británie, Itálie a Německa a jednali o finanční krizi. K žádnému závěru ale nedospěli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám