Hlavní obsah

Česká firma postavila v Turecku obří přehradu, teď ji začala napouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká energetická skupina Energo-Pro zahájila napouštění přehrady Karakurt v Turecku, kterou postavila. Jde o největší vodní dílo postavené českou firmou od sametové revoluce, cena projektu je pět miliard korun, informovala mluvčí skupiny Hana Hikelová.

Foto: Energo-Pro

Česká energetická skupina Energo-Pro zahájila napouštění přehrady Karakurt v Turecku. Na snímku je vidět modrobílá budova elektrárny.

Článek

Firma uvedla, že k únoru letošního roku dokončila všechny hlavní stavební části přehrady Karakurt.

„Karakurt s instalovaným výkonem téměř sto megawattů bude jednou ze tří našich největších elektráren,” řekl generální ředitel Energo-Pro Pavel Váňa. Jde podle něj o největší stavbu, kterou skupina za více než 25 let své existence postavila takzvaně na zelené louce.

Foto: Energo-Pro, .

Česká energetická skupina Energo-Pro zahájila napouštění přehrady Karakurt v Turecku.

Kvůli výstavbě přehrady a elektrárny muselo být vystěhováno asi 1000 lidí, náklady Energo-Pro na výkup pozemků a přesídlení obyvatel činily 21 milionů dolarů (asi 480 milionů korun), uvedla firma.

Stavba hráze, která dosahuje výšky 137 metrů, začala v roce 2017, stavba elektrárny odstartovala o rok později. Násypy hráze trvaly zhruba 20 měsíců díky zvolené technologii - jde o zemní sypanou hráz s asfaltovým těsnícím jádrem. Tato technologie je v Turecku zatím velmi málo používaná.

Přehrada a vodní elektrárna Karakurt
Lokalitaprovincie Kars
ŘekaAras (povodí řeky Aras)
Platnost licence2060
Oblast povodí7505 kilometrů čtverečních
Instalovaný výkon99,5 megawattů
Roční výroba340 gigawatthodin
Čistý spád130 metrů
Přehrada14 kilometrů
Typ přehradysypaná hráz s asfaltovým jádrem
Výška přehrady137 metrů

V příštích měsících podle společnosti zbývá dokončit mechanické a elektrické části v elektrárně, práce pro dotěsnění skalního masivu v okolí přehrady a přeložky silnic a kabelových vedení. Samotné napouštění přehrady má trvat až šest měsíců, už v květnu ale firma plánuje testování první turbíny.

Letos plánuje Energo-Pro v Turecku dokončit také další přehradní elektrárnu Alpaslan 2.

Společnost Energo-Pro byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Skupina vlastní a provozuje 36 vodních elektráren ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice. Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než dvěma miliony zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám