Hlavní obsah

Česká ekonomika se propadla o 3,6 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 3,6 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku a o 2,2 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj HDP v 1. čtvrtletí.

Článek

„Pokles hrubého domácího produktu byl nejvyšší od ekonomické krize v roce 2009. Kromě významného snížení zahraniční poptávky se propadly i podnikové investice a negativní vývoj ekonomiky byl ovlivněn také nižší spotřebou domácností,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Výsledky ekonomiky výrazně ovlivnila celosvětová pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření.

Švédsko, které šlo jinou cestou a místo restrikcí a vypínání ekonomiky lidem doporučuje chovat se zodpovědně, zaznamenalo mezičtvrtletní propad HDP jen o 0,3 procenta. Naopak restriktivnější Slovensko v pátek oznámilo propad o 5,4 procenta.

Českou ekonomiku čeká tvrdý náraz a propad poptávky, odhaduje Brusel

Koronavirus

„Ačkoli restriktivní opatření proti šíření koronaviru postihly pouze dva poslední týdny března, zasáhly ekonomiku tak citelně, že stáhly celé první čtvrtletí do citelného poklesu,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Propad ekonomiky v samotném březnu tak byl kolem 15 procent, v posledních dvou týdnech pak musel činit kolem 30 procent. Vzhledem k tomu, že duben byl zasažen téměř celý a květen se navrací k normálu také velmi pomalu, je patrné, že pokles tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí bude dvouciferný,“ dodal.

Podle predikce Mezinárodního měnového fondu (MMF) česká ekonomika letos poklesne o 6,5 procenta. V roce 2021 MMF očekává oživení a růst českého HDP o 7,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP.

UniCredit Bank počítá letos kvůli dopadům šíření nemoci covid-19 s poklesem českého HDP dokonce o 11 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám