Hlavní obsah

Česká ekonomika se má příští rok vzchopit víc, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České ekonomice by se příští rok mělo dařit lépe, než se doposud čekalo. S novou prognózou přišla ve čtvrtek Česká národní banka. Ta očekává pro příští rok růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,4 procenta. Letos centrální banka ale očekává pokles o 4,4 procenta, což je naopak zhoršená prognóza.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ve čtvrtek to na tiskové konferenci uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V předchozí srpnové prognóze ČNB očekávala letos pokles ekonomiky o 3,8 procenta a pro příští rok růst o 0,7 procenta. Pro rok 2011 ponechala centrální banka odhad růstu HDP na 2,2 procenta.

Ministerstvo financí ale v nejnovější makroekonomické prognóze z konce října očekává příští rok růst české ekonomiky o 0,3 procenta. Pro letošek MF očekává větší propad ekonomiky, a to o pět procent. Podle Evropské komise by měla ekonomika příští rok růst o 0,8 procenta a letos klesnout o 4,8 procenta.  

Loni ekonomika rostla podle revidovaných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 2,6 procenta.

"Věříme tomu, že česká ekonomika již má za sebou dosažení dna. Příští rok čekáme mírný růst, ale cesta bude poněkud hrbolatá. Po určitém vzepětí dojde ještě k nějakému utlumení ovlivněného rozpočtovou politikou a rostoucí nezaměstnaností," uvedl Tůma.

Celková inflace bude nízká, ale postupně bude podle ČNB stoupat. "V horizontu měnové politiky bude celková inflace zhruba na úrovni dvou procent," uvedl Tůma. Ve čtvrtém čtvrtletí 2010 by měla být inflace na 1,9 procenta a v prvním čtvrtletí roku 2011 na dvou procentech. Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy mírně proinflační. Pro růst cen by tak mohl působit aktuální vývoj kurzu koruny, naopak proti růstu cen může působit možný nižší růst mezd.

Prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb v letošním roce, poté s jejich postupným růstem v průběhu roku 2010.

Kurz koruny má být stabilní kolem 25,70 Kč/EUR

Nová prognóza ČNB také počítá se stabilním kurzem koruny. Předpokládá stejně jako v minulé prognóze kurz v příštím roce kolem 25,70 Kč/EUR.

Koruna se dnes pohybovala pod hranicí 26 korun za euro, na níž prudce zpevnila v úterý. Česká měna se tak vrátila na hodnoty, na něž posílila již v létě. Tehdy se ocitla na nejvyšší hodnotě od začátku loňského prosince. Poté její kurz oslabil. [celá zpráva]

Posílení koruny může podle odborníků ještě dále ztížit situaci některých exportních firem, které již nyní jsou pod tlakem v důsledku slabé zahraniční poptávky. Z pohledu inflace je silnější koruna pozitivem, které by se mohlo odrazit v nižším růstu cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám